Flæskesteg med løgkompot og søde ovnkartofler.

En ny måde at lave Flæskesteg på Juleaften.
Løgkompot der bl.a. er smagt til med blåbærsirup. Og dertil rødvinssauce og sødlige ovnkartofler – PERFEKT!

Ingredienser til 8 personer:

Flæskesteg

  • 1 tsk groft salt
  • 1½ kg svinekam med ridset svær
  • 1 limefrugt
  • ½ liter vand

Sødlige ovnkartofler

  • 1½ kg skrubbede små kartofler
  • 2 liter vand
  • 50 g smør
  • 3 spsk sukker
  • 1½ tsk groft salt

Løgkompot

  • 50 g smør
  • 900 g rødløg i halve tykke skiver
  • 75 g tørrede blåbær
  • 125 g tørrede tranebær
  • 3 spsk blåbærsirup
  • 3 spsk friskpresset limesaft
  • 1 tsk groft salt
  • friskkværnet peber

Sauce til flæskesteg

  • ½ liter Rødvinssauce – evt færdigkøbt.
  • 3 spsk blåbærsirup
  • 2 tsk fintrevet limeskal

 

Flæskesteg

Kom salt ned mellem sværene og læg flæskestegen på ovnens rist.
Støt den evt. med sammenkrøllet alufolie så stegen ligger lige – gør plads til kartoffelfadet.
Skær den yderst grønne skal af limefrugten.
Kom limeskal og vand i bradepanden og læg risten med stegen ovenpå.
Steg svinekammen midt i ovnen.

Sødlige ovnkartofler

Vask kartoflerne grundigt og kom dem i kogende vand.
Kog kartoflerne ved svag varme og under låg i ca. 3 min.
Hæld vandet fra kartoflerne og damp dem tørre. Tilsæt smør, sukker og salt og vend rundt, så det bliver godt blandet.
Kom kartoflerne i et ovnfast fad (ca. 20 x 25 cm) og sæt dem ind ved siden af flæskestegen, når den har været i ovnen i ca. 1 time – vend i kartoflerne et par gange.

Flæskesteg, fortsat

Steg i yderligere ca. ½ time og skru derefter op for ovnen til 250°.
Steg i endnu ½ time. Mål med et stegetermometer kødets centrumstemperatur – den skal være ca. 65°.
Hold flæskestegen varm.

Løgkompot

Lad imens smørret smelte i en sauterpande ved kraftig varme, men uden at det bruner.
Svits løgene i ca. 5 min.
Tilsæt tørrede bær, blåbærsirup, limesaft, salt og peber og kog løgkompotten ved svag varme og under låg i ca. 10 min.
Smag til.

Sauce til flæskesteg

Si stegeskyen og skum evt. fedtet af – der skal være ca. 1 dl sky.
Bring skyen i kog i en gryde og kog den uden låg i ca. 2 min.
Tilsæt rødvinssauce og blåbærsirup og bring atter saucen i kog.
Smag til.

Ved serveringen

Skær flæskestegen i skiver og anret dem på et fad.
Drys kødet med limeskal og server det sammen med de sødlige ovnkartofler, løgkompot og sauce.

Stegetid for flæskesteg

Ca. 1½ time ved 200° og derefter ca. ½ time ved 250°.

Bagetid for sødlige kartofler

Ca. ½ time ved 200° og derefter ca. ½ time ved 250°.

Print Friendly, PDF & Email

Skriv en kommentar