Hvis du vil se Danske Julemarkeder, så klik her.

TAG PÅ JULEMARKED I TYSKLAND

Nyd den helt særlige julestemning på Tysklands julemarkeder

julemarked-rostock

Traditionen for de tyske julemarkeder går helt tilbage til middelalderen. Allerede i det 13. århundrede blev der i Tyskland afholdt markeder i juletiden, for at borgerne kunne købe kød og andre forråd til vinteren. Fra det 17. århundrede begyndte markederne mere og mere at ligne de julemarkeder vi kender nu om dage.

For mange af os er et besøg på et julemarked i Tyskland også blevet en tradition. Kombinationen af juleshopping, hvor der kan spares en del, og den hyggelige julestemning på de tyske julemarkeder lokker mange af os en tur syd for grænsen.

Hvis du vælger at forbinde en tur på et julemarked i Tyskland med en miniferie eller et weekendophold, har du samtidig mere tid til juleindkøb og du kan rigtig komme i julestemning. En julehyggetur uden overnatning, vil kun opleves som en meget hård tur for alle, og vil givetvis ikke inspirere til en gentagelse. Det er MEGET anbefalesværdigt at overveje en overnatning for at give turen den ekstra dimension og ikke mindst den aftenhygge med lys alle steder som ikke vil opleves i bilen på vej hjem.

Hvorfor er vi Danskere så vilde med at tage syd for grænsen i december?
De tyske julemarkeder tilbyder os noget af det eventyr og magi som vi kun ser i film eller i Tivoli til Jul. Tivoli er da hyggelig i december, men også småt, dyrt og egentlig lidt trivielt.
Forestil dig en hel by pakket ind i julestemning, lys, gløgg, mandler og hygge. Man kan ikke undgå at blive fortryllet som et lille barn juleaften.

Nedenfor finder du en oversigt over de julemarkeder vi danskere synes bedst om, med datoer og åbningstider. I artiklen finder du også information om den tyske julemarkedstradition og en guide til mad og drikke på julemarkederne.

 

Julemarked i Berlin

berlin gendarmenmarkt christmas marketMed over 60 forskellige markeder i Berlin, gør du bedst i at forberede dig hjemmefra, og ligge en plan. De store julemarkeder i centrum af Berlin foregår fra slutningen af november til 23/12. hhvs. 31/12. Det største julemarked i Berlin, med ca. 2,5 mio., besøgende foregår ved Jannowitzbrücke og Alexanderplatz Julemarkedet ved Gendarmenmarkt med sine smukke historiske bygninger byder på kunsthåndværk og show.
Julemarkedet ved Opernpalais står i nostalgiens tegn.
Nogle af berlinmarkederne er dog så tæt pakket med mennesker og boder, at det kan være svært at have barnevogn med uden hurtigt at blive træt.
Se Berlin’s julemarkedsside.

 

Lübeck julemarked

Weihnacht in LübeckJulemarkedet i Lübeck er et af Tysklands smukkeste! Lübecks indre by emmer af julestemning og består af flere julemarkeder. Julemarkederne på rådhuspladsen (Rathaus Markt) og i gågaden Breite Strasse finder sted fra ca. 24/11.-30/12. Der er kunsthåndværker julemarkeder ved Heiligen Geist Hospital og St. Petri kirken hvor åbningsdagene varierer. Børn vil glæde sig over julelandet, der ligger overfor Holstentor, samt eventyrskoven ved St. Marien. Markedet i gågaden er dog så tæt pakket med mennesker og boder, at det kan være være at have barnevogn med uden hurtigt at blive træt, heldigvis er der flere markeder og en tur i det store pariserhjul er altid en fornøjelse.
Se Lûbeck’s julemarkedsside.

 

Julemarked i Hamburg

Hamburg, Tannenbaum auf RathausmarktHamborgs centrum byder på et væld af julemarkeder i fra 24/11. til 23/12. Det historiske julemarked på Hamborgs rådhusplads er det største, med mange serveringsboder og boder med juleting. Daglig åbningstid fra kl. 11-21, fr/lø. til 22. På Hamborgs store indkøbsgader Mönckebergstrasse og Spitalerstrasse, tæt på rådhuspladsen, er der 150 boder, der dagligt har åbent fra 11 til 21. På Gänsemarkt og ved Binnenalster er der ligeledes smukke julemarkeder, der begge har åbent fra 11 til 21.Se Hamborg’s julemarkedsside.

 

Julemarked Flensborg

header_37_flensborg.v20140911134859Julemarkedet i Flensborg foregår fra ca 25/11 til 31/12. Fra mandag til fredag er der åbent fra 10-22, om søndagen fra 11-20. Flensborg julemarked er rigtig hyggeligt og strækker sig fra Nordermarkt hele vejen af den ca. 1,2 km lange gågade til Südermarkt med masser af boder, hvor der serveres gløgg, brændte mandler og andre lækkerier. Også i Flensburg er der mange boder, hvor du kan købe juledekorationer og kunsthåndværk, f.eks. de kendte englefigurer og nøddeknækkere fra Erzgebirge. Se Flensborgs julemarkedside

 

Rostock julemarked

imagesJulemarkedet i Rostock er ubetinget Nordtysklands største og finder sted i Rostocks historiske centrum mellem Neuer Markt og Kröpeliner Tor. Desuden er der et historisk julemarked ved Kloster zum Heiligen Kreuz. Julemarkedet foregår fra ca 27/11 til 22/12 og har følgende åbningstider: Ma-to 10-20, fr-lø 10-21, sø 11-20. Ud over de mange boder er der på Rostock julemarked også karruseller og pariserhjul, livemusik og et omfattende program for børn, heriblandt juleeventyr og eventyrskov. Se Rostocks julemarkedsside her.

 

Wismar julemarked

Wismars idylliske julemarked er smuk rammet ind af de historiske huse, der står hele vejen rundt omkring byens store torveplads, hvor den fine vandkunst, der var Wismars drikkevandsforsyning fra 1602 til 1897, står.
Den tredje adventsweekend er det især kunsthåndværkermarkedet i St. Georg-kirken, der samler besøgende. Her har lokale kunsthåndværkere god plads i det store kirkerum til at udstille og besøgende flokkes om boderne for at lade sig inspirere til gode julegaveindkøb.
Læs mere om Wismar julemarked her.

 

Stralsund julemarked

Et must på julemarkedet i Stralsund er boderne under de vældige hvælvinger i rådhusets kælder, hvor kunsthåndværkere og kunstnere stiller deres værker frem til skue og salg. Også oppe på torvet uden for rådhuset er der pyntet op til jul med skøjtebane og børnekarrusel og boder med slik og Glühwein, og på Neuer Markt i den anden ende af byen står teltholderne klar ved forlystelser med fart og konkurrencer.
Læs mere om Stralsund Julemarked her.

 

Schwerin julemarked

Schwerin er Tysklands mindste hovedstad, men byens julemarked mangler ikke noget, heller ikke hygge.
På Schlachtermarkt ved siden af er der lejrbålsstemning med værksteder, optræden og Glühwein, og i gågaden Mecklenburger Straße finder I alle de boder, som hører ethvert julemarked til med slik, mad og drikke.
Julemarkedets trækplaster for unge er den overdækkede skøjtebane ved søen Pfaffenteich, hvor lyskæder tegner konturerne af de bladløse træer, der står ved bredden. Indenfor kan man leje skøjter, og når det bliver for koldt på isen, kan man få varmen i den opvarmede lounge.
Læs mere om julemarkedet i Schwerin her.

 

I den sydlige del af Tyskland kaldes julemarkederne ofte ”Christkindlmarkt” eller ”Christkindlesmarkt” i stedet for ”Weihnachtsmarkt”. Verdens mest kendte julemarked er Christkindlesmarkt i Nürnberg, der også er kendt for sine lækre honningkager (”Lebkuchen”). Et af Tysklands ældste julemarkeder er Striezelmarkt i Dresden, der har fundet sted igennem næsten 600 år, og hvor du får nogle af de bedste ”Christstollen”, en traditionel tysk julekage af gærdej med mandler og rosiner. Striezelmarkt i Dresden er ligeledes kendt for sit store udvalg af julefigurer fra Erzgebirge. Disse håndlavede træfigurer hører for mange tyskere lige så meget med til julen, som vores julefrokoster gør for os danskere. Christkindlmarkt i München er ligeledes meget kendt og går tilbage til 1310. Det er præget af bayersk gemytlighed og har et helt særligt flair.

Fælles for alle julemarkeder i Tyskland er, at der er boder, hvor der sælges juleting og boder med mad og drikke. Du kommer hverken til at sulte eller tørste under et besøg på et tysk julemarked: Udvalget af mad og drikke er stort! ”Glühwein”, den tyske variant af gløgg, fremstilles af rødvin og er krydret med kanel, nellike, citronskal mv. I modsætning til gløgg indeholder den ikke snaps. Hvis du bliver spurgt, om du vil have ”Glühwein mit Schuss“ (direkte oversat „med skud“), betyder det, om du vil have f.eks. rom, ”Weinbrand” (tysk cognac) eller Amaretto i. Du kan også få ”Glühwein” helt uden alkohol, den såkaldte ”Kinderglühwein” eller ”Kinderpunsch”, der er lavet af saft. Vi er jo i Tyskland, så selvfølgelig kan man købe mange slags ristede pølser på julemarkederne, men prøv f.eks. også de lækre crepes (tynde pandekager) eller ”Berliner Pfannkuchen” – en form for æbleskiver. Duften af brændte mandler er så forførende at de bare skal prøves. Honningkagehjerter og ”Christstollen” er velegnede til at tage med hjem som spiselige souvenirs.

Hvad er:

Glühwein
Til ethvert julemarked hører Glühwein, den tyske udgave af gløgg. Den serveres dampende varm, så man også kan varme hænderne på kruset. Glühwein er knap så sød som gløgg og serveres uden nødder og rosiner, men gerne med et Schuss (et skud snaps, rom, Amaretto eller anden spiritus), så den varmer ekstra godt. Mange venner mødes ved Glühwein-boderne efter arbejdstid – eller fredag og lørdag aften som start på en aften i byen.

Pfand
Prisen på Glühwein varierer, men I skal helt sikkert betale Pfand, pant, på op til et par euro for det krus, den varme drik serveres i. Når kruset afleveres, får man sin pant igen – med mindre man tager kruset med hjem. For mange er årets krus et samlerobjekt.

Muzen og Schmalzkuchen
Små stegte dejsager, der i smag kan minde om danske æbleskiver, men findes i mange forskellige former. De serveres ofte i et papirkræmmerhus og spises gerne med sukkerdrys over.

Lebkuchen
Honningkager, oprindelig knyttet til byen Nürnberg. De sælges mest til jul, men bages og spises også resten af året og er i øvrigt langtidsholdbare, så de kan bruges som souvenirs og gaver.

Met
Eller mjød, som det hedder på dansk, regnes for en særlig vikingespecialitet, og den drikkes gerne på de nordtyske julemarkeder, men efterhånden har skikken med Met på julemarkeder bredt sig langt ned i Sydtyskland.

Christstollen
Eller blot Stollen er et julebrød eller en julekage med tørret frugt og nødder med flormelis ovenpå. Det forbindes ofte med Dresden og sælges på julemarkeder gerne som Dresdner Christstollen. Brødet kan holde sig længe.

Heiße Maronen
De varme kastanjer hører – ligesom brændte mandler – til de specialiteter, der findes på ethvert julemarked.

Weihnachtspyramide
De kæmpestore julepyramider, der snurrer rundt på julemarkeder i både Rostock, Wismar, Schwerin og Stralsund, er i århundreder blevet lavet af træskærere i Erzgebirge længere sydpå i Tyskland, tæt ved grænsen til Tjekkiet. I Schwerin kan man i skumringen høre tårnblæserne spille oppe mellem figurerne på den otte meter høje pyramide, der i øvrigt er Glühwein-bod nedenunder pyramiden. Kan I ikke leve uden selv at have en julepyramide, kan den købes på julemarkedet.

Skal du med færgen?
Så husk at booke den i god tid. Priser helt ned til 245 kr. med Scanlines

Print Friendly, PDF & Email

En kommentar til “Julemarkeder”

  1. Kan varmt anbefale Lûbeck – det er sindsygt hyggeligt, men lad klapvognen ligge i bilen, der er simpelthen for mange mennesker. Anbefales derfor kun til børn der kan gå selv i et par timer. I 2015 skal vi prøve Flensborg 🙂 Glæder mig allerede!!

Skriv en kommentar